top of page

Dinlerde Önemli Gün Ve Geceler

   Dinlerde, yılın bazı zamanlarında kötü güçlerin etkisiz kaldığına, günahların bağışlandığına, ruhun huzur ve mutluluğa kavuştuğuna, ilahî âleme kapıların açıldığına inanılan kutsal gün ve geceler vardır. Bu günler, dinlerin mensuplarınca önemli sayılır. Dindar insanlar, bu günleri diğer günlerden farklı geçirmeye çalışırlar. Bunları kutsal günler, geceler ve bayramlar şeklinde ayırabiliriz.

 

   Kutsal günler, geceler ve bayramlar; peygamberlerin, din kurucularının veya dince kutsal sayılan kişilerin hayatlarının önemli anlarıyla ilgilidir. Dinlerde bu kimselerin doğumları, ölümleri ve hayatlarında önemli dönüm noktalarını oluşturan olaylar kutsallaştırılmıştır. Her yıl, bu olayların yıl dönümleri özel ibadetlerle ve dinî törenlerle kutlanmaktadır. İnsanlar, yıl dönümü kutlamalarında bu olayları manevi bir şekilde yaşarlar ve huzur duyarlar.

  • İslam’da kutsal gün ve geceler özellikle Üç Aylar olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları içerisinde yer alır. Bu geceler: Regaib, Miraç, Beraat, Mevlit ve Kadir Geceleridir. Cuma günü de önemli günlerdendir.

   Müslümanlarca mübarek sayılıp kutlanan miraç, mevlit, beraat ve regaip gecelerinde, Osmanlı Padişahı II. Selim döneminde camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakıldığı için bu gecelere halk arasında “kandil geceleri” de denir.

Kandiller, Müslümanlar için önemli günlerdir.

Regaib Kandili: Regaip kelimesi rağbet edilen, rağbetle istenilen, çok istenilen şeyler anlamına gelmektedir. Bu gece Allah’ın rahmetinin mümin kullarına bol bol ihsan edildiği, günahların bağışlandığı bir gecedir. Üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk Cuma gecesi kutlanır.

Miraç Kandili: Hz. Peygamber’in miraca çıkışının anısına kutlanan bir gecedir. Recep ayının 27. gecesi Miraç Kandilidir.

Berat Kandili: Günahlardan kurtuluş, tövbe ve bağışlanma gecesidir. fiaban ayının 15. gecesi Berat Kandili olarak kutlanır.

Mevlit Kandili: Hz. Peygamberin doğumu anısına kutlanan kandildir. Mevlit Kandili Rebiulevvel ayının 12. günüdür. Hz. Muhammed’in doğumu Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde ülkemizde de kutlanmaktadır.

Kadir Gecesi: Ramazan ayının son on günü içerisinde gizli olan ancak Ramazan ayının 27. günü olma ihtimali yüksek görülen bir gecedir. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlı olarak kabul edilir. Kur’an-ı Kerim bu gecede inmeye başlamış ve bu gecede tamamlanmıştır.

   Kur’an-ı Kerim’de Kadir suresi adıyla bir sure yer almaktadır. Yüce Allah bu surede şöyle buyurmaktadır:

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Cuma günü, Müslümanlarca çok değerli ve mübarek bir gün sayılır. Cuma günü Müslümanlar bir araya gelip cuma namazı kılarlar.

  • Yahudilerin peygamberlerinin hayatlarına ait önemli gün veya geceleri yoktur. Tövbe ve bağışlanma günü olarak kabul edilen iki önemli günleri vardır: Bunlar, Roş- Haşana ve Yom Kipur günleridir.

   "Roş-Haşana" (Yılbaşı), evrenin ve insanın kaderinin belirlenişini temsil eder. Yahudi takvimine göre, eylül-ekim aylarına denk gelen bir zamanda iki gün olarak kutlanan Roş-Haşana günlerinde Yahudiler, tövbe ve ibadet ederek tanrıdan bağışlanmalarını talep ederler.

   Roş –Haşana’nın birinci gününden başlayıp, on gün boyunca edilen tövbenin sonundaki kefaret günü ise "Yom Kipur’dur". Yahudiler, insanın Roş Haşana’da kader taşarımının yapıldığına, Yom Kipur’da ise bir yıllık kaderin son şeklini almasından dolayı mühürlendiğine inanırlar. Yom Kipur’da Yahudiler, hiçbir iş yapmazlar, günlerini tamamen tövbe ve ibadet ile geçirirler.

   Bu günlerin yanında Yahudilikte haftalık kutsal dinlenme ve ibadet günü kabul edilen şabat önemli günlerdendir. Şabat vakti, cuma akşamı güneşin batışıyla başlar. Cumartesi günü güneşin batmasıyla sona erer, bu süre zarfında iş yapmak yasaktır.Dindar Yahudiler şabat boyunca hiçbir iş yapmaz ve sadece Tanrı’ya ibadet ederler.

  • Hıristiyanlıkta, Hz. İsa’nın hayatının dönüm noktaları kutsal gün ve geceler olarak kutlanır. Ayrıca, Hz. Meryem ve Azizlerle ilgili kutsal gün ve geceler de vardır.

   Hristiyanlıkta Hz. İsa’nın diriliş günü kabul edilen pazar gününe önem verilir. Pazar günü ekmek-şarap ayini ile Hz. İsa’nın manevi vücuduna iştirak edilmiş olunacağına inanılır.

   Hristiyanlıkta Hz. İsa’nın doğumu, ölümü, dirilmesi ve göğe yükselmesi olaylarını anmak için kutlanan Noel ve Paskalya adında iki önemli bayram bulunmaktadır.

 

   Noel; Hz. İsa’nın dünyaya gelişini anmak amacıyla kutlanan bir dinî bayramdır. Bu bayramın zamanı konusunda Hristiyan mezhepleri arasında farklılıklar vardır. Katolik ve Protestanlar Noel’i 25 Aralıkta, Ortodokslar ise 6 Ocak tarihinde başlatırlar.

   Paskalya, Hz. İsa’nın öldükten sonra dirilişi anısına kutlanan bir bayramdır. Bu bayramın öncesinde kırk günlük bir tövbe ve perhiz zamanı bulunmaktadır. Bu kırk günlük sürenin son cuma günü Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği gün olarak anılır ve yoğun ibadetlerle geçirilir. Cumadan iki gün sonraki pazar günü ise Paskalya, yani Hz. İsa’nın diriliş günü olarak kutlanır.

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

          Bayramlarda dinlerine olan ilgi ve bağlılıkları artar. Bayramlar, tanrının inananlarına bir armağanı olarak değerlendirilmektedir. Dini bayramlar, sevinç ve mutluluğun paylaşıldığı günlerdir.

   İslam dininde, Ramazan ve Kurban bayramı olmak üzere iki adet bayram kutlanır. 

 

   Ramazan Bayramı; Ramazan ayının bitiminde fievval ayının ilk üç gününü kapsayan bir bayramdır. Ramazan ayı içinde verilen Fıtır Sadakası sebebiyle Fıtır Bayramı da denir. Ramazan Bayramı birinci gün kılınan bayram namazı ile başlar. Bayram günlerinde kabirler, dostlar, akraba ve komşular ziyaret edilir.

 

   Kurban Bayramı ise, Zilhicce ayının onuncu. günü bayramın ilk günüdür ve dört gün sürer. Kurban bayramı bayram namazının kılınışıyla başlar. Kurban bayramında dinen zengin kabul edilen kimselerin kesmekle yükümlü oldukları, Kurban ibadeti yerine getirilir. Kurban olarak, deve ve sığır, koyun ve keçi cinsinden hayvanlar kurban edilebilir. Bu hayvanların etlerinden bir kısmı, fakirlere ve komşulara dağıtılır.

   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
   Yahudilikte Bayram; Tevrat’ta üç tane bayramdan bahsedilmektedir. Bu bayramlar: Fısh (Pesah), Sukkot ve fiavuot bayramlarıdır.

 

    Fısh Bayramı: Yahudilerin Mısır’dan çıkışları anısına kutlanır. Mart ve Nisan ayları arasında sekiz gün sürer. Dünyadaki çeşitli Yahudi cemaatleri Pesah’ı kendi geleneklerine göre kutlar.Bu bayramda Yahudiler mayalı yiyecek yemezler.

 

    Şavuot (Haftalar) Bayramı: Tevrat’ın Yahudilere verilişi, son hasat ve Bet- Amikdaş’a götürülecek ilk meyvenin olgunlaşması anısına Haziran-Temmuz (Tamuz) aylarında kutlanır. Yedi haftayı kapsar. Sinegoglar çiçek ve dallarla süslenir. Geceleri Tora okunarak geçirilir. Meyve ve sütlü yiyecekler yenir. Ağlama Duvarı (Kotel) ziyaret edilir.

 

   Sukkot Bayramı: Mısır’dan çıkıştan sonra kırk yıl çölde dolaşmaları anısına kutlanır. Sekiz gün sürer. Bu bayram sırasında Yahudiler evlerinin bahçesine bir çadır (Suka) kurarlar. Bu çadırda davetlilerle geleneksel oyunlarını oynayarak eğlenirler. Dört bitkiden oluşan bir demetle yapılan özel bir tören düzenlenir. Aynı zamanda bu bayramlar Yahudilerin hac zamanlarıdır. Bu bayramlar dışında Yahudilerin başka bayramları da vardır.

  • Hinduizm’de de önemli gün ve bayramlar vardır. Bayramların zamanı ve kutlanış şekli bölgeden bölgeye değişir. Hinduizm’de Diwali önemli bayramlardandır. Diwali, ışıklar bayramı olarak da bilinir. Bu günlerde her yer ışıklarla süslenir. Bu bayram iyiliğin kötülüğe karşı zaferini temsil eder. İnsanlığa umut getirmesi ve kutlama nedeniyle ışıklar yakılır. Diwali festivalini Caynistler ve Sihler de Altın Tapınak’a giderek kutlarlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Budizm’de de Buda ile ilgili kutsal günler bulunmaktadır. Buda’nın doğumu, aydınlanması ve Nirvana’ya ulaşması anısına mayıs ayının dolunay gününde kutlanan Vesak Bayramı bunlardan biridir. Bu günlerde Budistler kutsal yerlere akın ederek orada yoğun biçimde ibadet ederler. Vesak Bayramı’nda, caddeler, mabetler ve evler süslenir.

Diwali Bayramı

Vesak Bayramı

bottom of page